Inkas
Ciekawostki
A JAK AWOKADO

FullSizeRender        FullSizeRender-1

A raczej S jak smaczliwka wdzięczna, bo tak ma na imię w polskiej nomenklaturze.

Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej.

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.

Uwielbiam! I teraz mała zabawa… Chcecie wspólnie pogotować? Prześlijcie mi na instagramie Zajackicawkuchni w DM swoje propozycje na potrawy z wykorzystaniem awokado. Wybiorę jedną i zastosuję przepis tu na blogu z podpisaniem autorki lub autora!

Dobrego dnia!!!

 

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona