Inkas
Desery
Ananasy z naszej klasy

2befdeba-b757-40af-a81a-25de00481a4e     4136a39b-330f-445d-8c68-6fc0037bdec0

 

Każdy z Nas zna smak jabłek w cieście, ale czy próbowaliście kiedyś podać w ten sposób ananasa? „W naszej trzyosobowej klasie” postanowiliśmy poeksperymentować i wyszła jedna wielka nie kicha, a pycha! Podaję przepis na ananasa w cieście waniliowym, z lodami waniliowymi i polewą czekoladową.

Składniki

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • lody waniliowe
  • sos o smaku czekoladowym

Przygotowanie:

  • Do miski wlej mleko, wsyp mąkę, cukier wanilinowy i wbij jajko. Wszystkie składniki wymieszaj do jednolitej masy. WAŻNE aby ciasto było gęściejsze niż te, które przygotowujesz na naleśniki. Pokrój ananasa i wytnij z niego twardy środek. Plastry ananasa zamocz w cieście i smaż na oleju. Powinny się zarumienić z każdej strony. Na gorącego ananasa połóż gałkę lodów i dodaj sos czekoladowy. Całość możesz jeszcze udekorować miętą – ja niestety nie miałam :)

P.S. Dajcie znaka czy smakowało, i czy ananasowa wersja ma szansę pobić tradycyjne jabłka w cieście! :)

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona