Kulinaria
DOMOWY CHLEBEK

Zapach świeżego pieczywa powoduje, że każdemu ślinianki dają się we znaki. Kocham zapach kawy i świeżego chleba. Ale nie tylko dla zapachu chcę Wam dziś dać przepis na ten domowej roboty. Jest zdrowy, bez konserwantów i mięciutki przez tydzień. Działajcie!

Zakwas chlebowy: przygotowanie trwa minimum 6 dni ale warto! Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią razową 50g i wlewamy 50 g wody przegotowanej ostudzonej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 24 h dosypujemy 50g maki i dolewamy 50g wody przegotowanej. I to samo 3,4,5 i 6 dnia, czyli „dokarmiamy” zakwas co 24 h.

Chleb razowy na zakwasie: 260g zakwasu, 500g mąki żytniej chlebowe, 400g wody, łyżka soli. Składniki mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do wypieków. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 6 godzin), a gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni i pieczemy około 40 minut.

Smacznego :)))))

komentarze
  • Ola
    maj 18, 2017 (22:51)

    czy do chlebka można dodać ziarna, żurawinę ? :) pozdrawiam!

    • zajackicawkuchni
      cze 13, 2017 (14:26)

      Jeśli lubisz :)

  • JolDb
    sty 15, 2018 (14:21)

    Jakiej pojemności słoik używasz? Teraz wyjeżdżam ale zaraz po powrocie wypróbuje
    Pozdrawiam

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona