Inkas
Kulinaria
HALIBUT Z GRANATEM I SEZAMEM

IMG_7739 IMG_7740 IMG_7741

 

 

Kocham ryby. Świeży halibut upolowany na ulubionym targu rybnym dodaje kreatywności. Dzisiaj polecę Wam cudowny sposób na… wieczorną kolację przy świecach.

Składniki:

  • 4o0 g filet z halibuta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebulka, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 łyżki posiekanych orzechow włoskich
  • 4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
  • 5 łyżek wyciśniętego soku z granatu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • czarny sezam

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Filety  do 195 stopni. Filet rozdzielić na 2 porcje, oprószyć solą.
  • Na patelnię wlej oliwę z masłem i podsmaż delikatnie cebulkę, wlej bulion i odczekaj chwilę, aż się zagotuje.
  • Dodaj czosnek oraz orzechy, chwilę podsmażyć razem, dodaj ziarenka granatu. Dopraw solą oraz pieprzem.
  • 2/3 ilości nadzienia nałożyć na pierwszy filet i nałożyć nań drugi. Polać sokiem z cytryny. Dodać resztę nadzienia i świeżo zmielony czarny pieprz. Piec przez około 20 minut. Posypać czarnym sezamem.
  • Podawać z sałatką z buraków z serem kozim.

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona