Inkas
Kulinaria
Krewetki ze szpinakiem i makaronem szpinakowym

c55a5e99-808a-41e2-9afc-e1d7d58d1189  524301dc-58b5-4348-bfc5-8f311f8fc4f7  a9ddb85d-d0e2-48dc-a811-d72c7ec3339a

Chyba wszyscy już wiedzą, że jestem „uzależniona” od owoców morza. Jak pokazują statystyki to wy również, bo to właśnie wpisy z wykorzystaniem powyższych produktów cieszą się największą popularnością. Nie raz dostawałam również od was pytania na podrzucenie szybkich, prostych dań z wykorzystaniem krewetek. Trochę mi zajęło spełnienie waszej prośby, ale jak to mówią – lepiej późno niż wcale :) A więc proszę  bardzo, sprawdzony, szybki i przede wszystkim nieskomplikowany przepis.

Składniki:

  • 2 – 3 garści krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • garść szpinaku
  • parę pomidorków koktajlowych(może być tradycyjny pomidor pokrojony w kostkę)
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • makaron(u mnie wyjątkowo z posmakiem szpinaku)

Przygotowanie:

  • Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.
  • Krewetki myjemy w ciepłej wodzie, , wrzucamy na patelnię i smażymy z czosnkiem około 2 minuty. Dodajemy łyżkę masła, szpinak, pomidorki, oraz  doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ugotowany makaron dodajemy do krewetek i dusimy wszystko razem około 10 minut.

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona