Inkas
Kulinaria
Małże w białym winie

IMG_7078[2] IMG_7079[2] IMG_7083[2]

Potrawa wydająca się prostą, jednak nieco skomplikowana. Wymaga po pierwsze świeżych owoców morza, w przeciwnym razie zapach w domu da wiele do życzenia, po drugie cierpliwości. Ale smak… jest wspaniałą nagrodą. I na chwilę, w tym trudnym czasie przeniosłam się dziś gdzieś na plażę nad Morzem Śródziemnym. Warto było!

Składniki:

  • 1kg małży
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cebulki szalotki
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • Pęczek kolendry
  • Bagietka

Małże dokładnie oczyszczamy. Odrzucamy te, które mają otwartą skorupkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło lub oliwę. Dodajemy posiekany czosnek oraz drobno posiekaną cebulkę.  Chwilę smażymy i dodajemy małże. Następnie zalewamy wszystko winem i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Dusimy pod przykryciem, aż muszle się otworzą (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy). Posypujemy posiekaną natką kolendry (lub pietruszki, jak kto woli). Serwujemy natychmiast po przyrządzeniu razem z ciepłą bagietką.

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona