Inkas
Kulinaria
Pizza – Co się nawinie

d388e0a0-83de-4049-99dd-fc2fb384e821 38c12a29-c4a3-46c7-afd8-41ecadd08f31 7520c130-c88d-4106-8d2e-4b02c1f57ef0

Pizza należy do tych potraw, których nie da się nie lubić. Uwielbiana zarówno przez młodszych, jak i przez starszych będzie idealnym pomysłem w dobie koronawirusa, gdzie nadwyżkowy ser oraz szynka proszą wręcz o wykorzystanie. A jak wszyscy wiemy – pizza lubi wszystko. U mnie były dwie wersje. Mocno serowa – ser żółty, mozzarela, gorgonzola, oraz mięsno – warzywna – papryka, pomidorki koktajlowe, kiełbasa chorizo, ser żołty, pleśniowy, mozzarella. Spód do pizzy można albo samemu zrobić, albo kupić w supermarkecie (zachowując oczywiście wszystkie środki ostrożności:))

Składniki:

spód do pizzy (ja korzystałam z przepisu z www.kwestiasmaku.com)

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

sos pomidorowy

  • pół butelki passaty
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowensalskie

Przygotowanie:

  • Świeże drożdże ocieplamy w temperaturze pokojowej, następnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok. 10-15 min do wyrośnięcia (ciasto powinno zwiększyć objętość o ok. 3 razy). Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą oraz z oliwą.
  • Połączone składniki wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto możemy wyrobić albo w robocie kuchennym, albo ręcznie (wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne) Tak wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ścierką aż do momentu wyrośnięcia (ok. 1 h)
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i chwilę zagniatamy. Dzielimy na 2 części, formujemy z nich kulki i odkładamy na ok. 7 minut pod ściereczką.
  • Blaszki smarujemy oliwą. Wkładamy na środek kulkę ciasta, i delikatnie spłaszczamy i rozciągamy ciasto do uzyskania formy. Ciasto można również wyłożyć w tortownicy.
  • Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy ser, oraz ulubione dodatki. Pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.

Dajcie znać jaką Wy zawsze zamawiacie pizzę :)

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona