Inkas
Kulinaria
RÓŻOWA KALAFIOROWA

IMG_3521EDD48F55-C8DE-4E48-8124-5BD7726D7809IMG_3532

Ameryki nie odkryję jeśli chodzi o potrawę, ale znalazłam na bazarku fioletowy kalafior i pełna ciekawości przygotowałam zupę. Wiecie co? Różowa kalafiorowa może być naprawdę fajnym rozwiązaniem dla dzieciaków, a i dorosłym umili menu.

 

Składniki:

  • marchew – 3 szt.
  • pietruszka korzeń – 1 szt.
  • seler – 0,5 szt.
  • por (biała część) – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • kalafior różowy – 1 szt.
  • masło – 1 łyżka
  • bulion drobiowy – 1 l
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • śmietana 12% – 200 ml
  • koperek – 1 pęczek
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  • Umyte i obrane warzywa kroimy w kosteczkę wielkości ok. 1 x 1 cm albo w paski w przypadku marchewki. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Do garnka wlewamy dodajemy masło i przesmażamy wszystkie pokrojone warzywa poza kalafiorem. Gdy się skarmelizują, dolewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy kalafior.
  • Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie całość przelewamy do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kalafior będzie miękki, lecz nadal chrupiący.

Na koniec dodajemy  drobno posiekany koperek i pietruszkę.

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona