Inkas
Desery
TORT CZEKOLADOWY PIÑATA

657ee94b-4c61-4cba-89c6-b29b96dd2856 e1a4d261-406c-4097-9fcb-9e041cebf6be c99a860e-2b04-4f45-98ad-59c833de19fb

 

Świętowanie urodzin w czasie kwarantanny jest nie lada wyzwaniem. Nie zaprosisz przyjaciół swoich pociech, nie wyjdziesz do restauracji, czy na plac zabaw. Poza miłością, całą toną przytuleń i ciepłych słów możecie zaryzykować zrobienie tego szalonego tortu. Połączyłam dwa znane mi dotąd przepisy i wyszedł mi jeden… Szczegóły poniżej! I powodzenia :)

 

Składniki:

ciasto

  • 200 gramów margaryny do pieczenia
  • 150 gramów cukru
  • 170 gramów mąki
  • 50 gramów kakao – minimum 90%
  • 4 łyżki mleka
  • 6 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 krem
  • 50 gramów margaryny
  • 300 gramów czekolady
  • 500 mililitrów śmietany do ubijania
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatki:

  • konfitura do przełożenia
  • opakowanie mmsów

Przygotowanie:

  • Miękką margarynę utrzyj z cukrem na puch dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dno dwóch jednakowych tortownic o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj margaryną. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do tortownic. Piecz około 20 minut w 180 st.C.
  • Żelatynę namocz w mleku i odstaw by napęczniała. Śmietankę podgrzej w rondlu razem z Kasią. Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lodówki by masa zgęstniała.
  • Na paterze połóż jeden krążek ciasta. Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego. Wykrój koło w środku i wsyp opakowanie MMsów.
  • Przykryj drugim krążkiem ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę kremu. Pozostały krem przełóż do szprycy i udekoruj nim tort. Wycięte ciasto możesz pokruszyć i tez posypać nim tort. Udekoruj MMsami wedle potrzeby!

Smacznego!

 

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona