Kulinaria
ZUPA KREM Z SOCZEWICY

Biegiem biegiem… wszystko w biegu, ciągle na coś brakuje czasu, a organizm domaga się czegoś ciepłego. W dodatku pogoda daje się we znaki. Zima nadchodzi wielkimi krokami, zimówki założone, skrobaczka do szyb i rękawiczki odkurzone. Dzielę się przepisem na super pyszną, rozgrzewającą zupę, którą zrobisz szybciorem między obowiązkami.

Składniki:

  • szklanka bulionu warzywnego
  • filiżanka soczewicy
  • 3 gotowane marchewki (te z bulionu)
  • kawałek świeżego imbiru
  • 10 łyżek śmietanki
  • oregano (świeże zioła)
  • czarny sezam
  • sólo i pieprz

Przygotowanie:

  • Ugotuj bulion warzywny. Wyjmij z niego marchew, odlej szklankę.
  • Ugotuj soczewicę (jedna filiżanka soczewicy na 3 filiżanki wody) – gotuj około 20 minut.
  • Wlej bulion i ugotowaną soczewicę do blendera. Dodaj kawałki pokrojonego imbiru, ugotowane marchewki, śmietanę, sól i pieprz. Zblenduj (opcja zupy – aby imbir był maksymalnie rozdrobniony).
  • Dodaj oregano i czarny sezam.
  • Palce lizać!
komentarze
  • Magda
    lis 16, 2016 (18:55)

    Bardzo smaczna zupa z soczewicy, dzięki za przepis

    • zajackicawkuchni
      kwi 25, 2017 (21:10)

      Bardzo się cieszę, że smakowało!!!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona