Kulinaria
Kasza jaglana na mleku kokosowym

IMG-20160608-WA0005

Kasza jaglana to absolutne żywieniowe dobrodziejstwo.  Nie uczula, nie zawiera glutenu, ma wysoką zawartość odżywczą no i jest tania! Idealna dla osób z zakwaszonymi organizmami, oraz prowadzącymi bardzo aktywny tryb życia. Można ją przyrządzać na setki sposobów. U mnie dzisiaj ten najprostszy, ale i najpyszniejszy :)

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe
  • mango
  • poziomki
  • cynamon
  • miód

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie w letniej wodzie. Wsypujemy do garnka, dodajemy 250 ml mleka kokosowego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. W razie konieczności można dodać trochę wody.
  • Kiedy kasza jest już ugotowana dodajemy do niej trochę miodu aby nabrała słodkości.
  • Przekładamy do miseczki, dodajemy cynamon, pokrojone w kostkę mango oraz świeże poziomki.

Pysznie, szybko i zdrowo:)

komentarze
  • ola
    lip 14, 2016 (18:50)

    Witam, czy wypłukanie w letniej wodzie wystarczy aby pozbyć się goryczy? Zwykle pojawia się w przepisach oraz na samych opakowaniach kaszy informacja, że należy przepłukać ją w zimnej wodzie oraz wrzątkiem. Pozdrawiam

  • mojamalakuchnia
    lip 18, 2016 (13:47)

    przepyszna wersja kaszy! : )

  • ola
    lip 21, 2016 (19:50)

    Nie wiem, dlaczego mój poprzedni komentarz nie jest widoczny….napisałam tylko, że kaszę jaglaną należy przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. Nie było to nic obraźliwego, jedynie merytoryczna uwaga. Wcześniejsze moje ochy i achy były publikowane. Ehhh przykro, że to z czego słynie ten blog w pewnych sferach czyli cenzura to prawda…. Nie ma ludzi nieomylnych, trzeba umieć przyznać się do błędu. Życzę więcej dystans do siebie :)

    • zajackicawkuchni
      lip 26, 2016 (15:27)

      Pani Oleńko Droga,
      dziękuję za radę. Dopiero dorwałam się do komputera po wakacjach i mogę zerknąć na komentarze. :) Niczego nie usuwamy, po prostu publikujemy tu tylko treści pozbawione cech „romantyzmu”, „bardzo prywatne”, albo jeszcze „inne”. Nie uciekamy od konstruktywnej krytyki i dobrych rad! Bardzo dziękuję za poradę i idę robić jaglęnkę. Buziaki!

  • M
    sie 09, 2016 (01:29)

    Bardzo fajny przepis, na pewno skorzystam. Dzięki za pomysł

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona