Kasza jaglana to absolutne żywieniowe dobrodziejstwo. Nie uczula, nie zawiera glutenu, ma wysoką zawartość odżywczą no i jest tania! Idealna dla osób z zakwaszonymi organizmami, oraz prowadzącymi bardzo aktywny tryb życia. Można ją przyrządzać na setki sposobów. U mnie dzisiaj ten najprostszy, ale i najpyszniejszy
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- mleko kokosowe
- mango
- poziomki
- cynamon
- miód
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie w letniej wodzie. Wsypujemy do garnka, dodajemy 250 ml mleka kokosowego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. W razie konieczności można dodać trochę wody.
- Kiedy kasza jest już ugotowana dodajemy do niej trochę miodu aby nabrała słodkości.
- Przekładamy do miseczki, dodajemy cynamon, pokrojone w kostkę mango oraz świeże poziomki.
Pysznie, szybko i zdrowo:)
Witam, czy wypłukanie w letniej wodzie wystarczy aby pozbyć się goryczy? Zwykle pojawia się w przepisach oraz na samych opakowaniach kaszy informacja, że należy przepłukać ją w zimnej wodzie oraz wrzątkiem. Pozdrawiam
przepyszna wersja kaszy! : )
Nie wiem, dlaczego mój poprzedni komentarz nie jest widoczny….napisałam tylko, że kaszę jaglaną należy przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. Nie było to nic obraźliwego, jedynie merytoryczna uwaga. Wcześniejsze moje ochy i achy były publikowane. Ehhh przykro, że to z czego słynie ten blog w pewnych sferach czyli cenzura to prawda…. Nie ma ludzi nieomylnych, trzeba umieć przyznać się do błędu. Życzę więcej dystans do siebie
Pani Oleńko Droga,
dziękuję za radę. Dopiero dorwałam się do komputera po wakacjach i mogę zerknąć na komentarze. Niczego nie usuwamy, po prostu publikujemy tu tylko treści pozbawione cech „romantyzmu”, „bardzo prywatne”, albo jeszcze „inne”. Nie uciekamy od konstruktywnej krytyki i dobrych rad! Bardzo dziękuję za poradę i idę robić jaglęnkę. Buziaki!
Bardzo fajny przepis, na pewno skorzystam. Dzięki za pomysł