Inkas
Desery
Niespodzianka na Dzień Matki!

 

6482AEBD-3BDB-439F-AF99-563AF9950D45  212E47FB-C230-4C47-B14A-C1FF3A8C8EC5

 

Kalendarzowy Dzień Matki już jutro! Ja z moimi chłopcami świętuję już od dzisiaj kiedy jednogłośnie zadecydowali, że koniecznie muszą zrobić dla mnie DESER! Z racji tego, że są jeszcze za mali aby samemu szaleć w kuchni nie mieli innego wyjścia niż „pokicać” w kuchni ze mną! Drogie Mamy łapcie przepis, ciasto jest pyszne!

Składniki:

  •  3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • ok. 300 g startej marchewki
  • garść orzechów (ja użyłam włoskich)
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • garść wiórków kokosowych
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka sody

Przygotowanie

  • Jajka ocieplamy do temperatury pokojowej. Ubijamy je do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Dodajemy marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do ok 140 stopni C.
  • Do osobnej miski wrzucamy przesianą mąkę,proszek do pieczenia, sody, cynamon i sól, dokładnie mieszając. Następnie dorzucamy startą marchewkę i łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  • Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

SMACZNEGO! I dobrego Dnia Matki! Wszystkie po kolei jesteśmy cudowne!

P.S Ciasto było tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić finalnego zdjęcia. Musicie mi wybaczyć!

 

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona