PUDDING BANANOWY Z KAROBEM I NASIONAMI CHIA
Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez czekolady, która bardzo często kojarzy się nam z ogromną przyjemnością i poczuciem szczęścia. Komu nie dostarcza endorfin kosteczka z karmelem, czy orzechami? Niestety jej główny składnik, czyli kakao jest produktem silnie alergizującym, dlatego też osoby które mają skłonność do alergii powinny się go wystrzegać
.
Odkryłam niedawno KAROB…
Karob to mączka chleba świętojańskiego
.
Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Nie zawiera szkodliwej teobrominy i innych wyżej wymienionych składników obecnych w kakao. Co więcej jest produktem wysoce odżywczym – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety odnosimy szereg korzyści zdrowotnych:
-
w porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu
-
jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez i potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka
-
dzięki zawartym w nim garbnikom karob poprawia trawienie
-
obecny w nim kwas galusowy jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, sprzyja obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu, działa również przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
-
zawiera również substancje czynne, które pomagają w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie; stosuje się go również u palaczy, gdyż ma działanie wykrztuśne
-
zawarte w karobie taniny bardzo dobrze wiążą się z toksynami i hamują rozwój bakterii, co znalazło zastosowanie w leczeniu biegunek
No i co? Co powiecie? Nie ma co gadać, czas coś na bazie „zdrowej wersji kakao” przygotować. Co myślicie o puddingu z nasionami chia? Nie próbowaliście? No to spróbujcie!
Składniki na 2 słoiczki:
-
2 dojrzałe banany
-
4-5 łyżeczek nasion chia
-
1 łyżka karobu
-
szczypta kurkumy
-
szczypta kardamonu
-
szczypta cynamonu
-
dojrzałe mango
-
2 łyżki pestek granatu
-
1 szklanka mleka migdałowego
Przygotowanie:
-
Rozgnieć banana lub zblenduj go wraz z karobem, przyprawami i mlekiem migdałowym. Dodaj nasionka chia, wymieszaj i pozostaw na ok. 5 minut.
-
Wymieszaj pudding i pozostaw jeszcze do naciągnięcia ziarenek przez ok. 5-10 minut.
-
Mango obierz i zblenduj na mus.
-
układaj warstwami w słoiczku.
Pycha!!!!!
*informacje o karobie znalazłam na www.stressfree.pl
Podziel się:
-
Share on Facebook(Otwiera się w nowym oknie)
-
Click to share on Google+(Otwiera się w nowym oknie)
-
Podobne
Ale pychota mniammm.. dzieki za kolejny pomysł
No i ten extra deser tez wykorzystam, pozdrawiam Anetko!
Świetne przepisy, bardzo oryginalne i proste w przygotowaniu:D Na pewno wypróbuję powyższy! Pozdrawiam:)
Czy zamiast karobu mogę dać jednak kakao ? Czy to nadal będzie dobre ? I zamiast mleka migdałowego- kokosowe? I jeszcze jedno: dodajemy te nasionka, za 5 minut mieszamy i znowu odstawiamy na 5-10 minut, tak ?