Nowinki
PUDDING BANANOWY Z KAROBEM I NASIONAMI CHIA

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez czekolady, która bardzo często kojarzy się nam z ogromną przyjemnością i poczuciem szczęścia. Komu nie dostarcza endorfin kosteczka z karmelem, czy orzechami? Niestety jej główny składnik, czyli kakao jest produktem silnie alergizującym, dlatego też osoby które mają skłonność do alergii powinny się go wystrzegać . Odkryłam niedawno KAROB…

Karob to mączka chleba świętojańskiego . Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Nie zawiera szkodliwej teobrominy i innych wyżej wymienionych składników obecnych w kakao. Co więcej jest produktem wysoce odżywczym – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety odnosimy szereg korzyści zdrowotnych:
  • w porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu
  • jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez i potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka
  • dzięki zawartym w nim garbnikom karob poprawia trawienie
  • obecny w nim kwas galusowy jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, sprzyja obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu, działa również przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • zawiera również substancje czynne, które pomagają w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie; stosuje się go również u palaczy, gdyż ma działanie wykrztuśne
  • zawarte w karobie taniny bardzo dobrze wiążą się z toksynami i hamują rozwój bakterii, co znalazło zastosowanie w leczeniu biegunek

No i co? Co powiecie? Nie ma co gadać, czas coś na bazie „zdrowej wersji kakao” przygotować. Co myślicie o puddingu z nasionami chia? Nie próbowaliście? No to spróbujcie!

Składniki na 2 słoiczki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 4-5 łyżeczek nasion chia
  • 1 łyżka karobu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • dojrzałe mango
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 1 szklanka mleka migdałowego

Przygotowanie:

  • Rozgnieć banana lub zblenduj go wraz z karobem, przyprawami i mlekiem migdałowym. Dodaj nasionka chia, wymieszaj i pozostaw na ok. 5 minut.
  • Wymieszaj pudding i pozostaw jeszcze do naciągnięcia ziarenek przez ok. 5-10 minut.
  • Mango obierz i zblenduj na mus.
  • układaj warstwami w słoiczku.

Pycha!!!!!

*informacje o karobie znalazłam na www.stressfree.pl

komentarze
  • Theo
    mar 18, 2016 (11:55)

    Ale pychota mniammm.. dzieki za kolejny pomysł

  • Patti
    mar 19, 2016 (05:45)

    No i ten extra deser tez wykorzystam, pozdrawiam Anetko!

  • Kamila
    mar 20, 2016 (19:04)

    Świetne przepisy, bardzo oryginalne i proste w przygotowaniu:D Na pewno wypróbuję powyższy! Pozdrawiam:)

  • Ewelina
    mar 24, 2016 (16:05)

    Czy zamiast karobu mogę dać jednak kakao ? Czy to nadal będzie dobre ? I zamiast mleka migdałowego- kokosowe? I jeszcze jedno: dodajemy te nasionka, za 5 minut mieszamy i znowu odstawiamy na 5-10 minut, tak ?

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona