Inkas
Nowinki
PUDDING BANANOWY Z KAROBEM I NASIONAMI CHIA

12721627_10153349516691581_78918757_n  12804528_10153319653516581_321439817_n 2

 

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez czekolady, która bardzo często kojarzy się nam z ogromną przyjemnością i poczuciem szczęścia. Komu nie dostarcza endorfin kosteczka z karmelem, czy orzechami? Niestety jej główny składnik, czyli kakao jest produktem silnie alergizującym, dlatego też osoby które mają skłonność do alergii powinny się go wystrzegać. Odkryłam niedawno KAROB…

Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Nie zawiera szkodliwej teobrominy i innych wyżej wymienionych składników obecnych w kakao. Co więcej jest produktem wysoce odżywczym – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety odnosimy szereg korzyści zdrowotnych:
  • w porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu
  • jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez i potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka
  • dzięki zawartym w nim garbnikom karob poprawia trawienie
  • obecny w nim kwas galusowy jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, sprzyja obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu, działa również przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • zawiera również substancje czynne, które pomagają w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie; stosuje się go również u palaczy, gdyż ma działanie wykrztuśne
  • zawarte w karobie taniny bardzo dobrze wiążą się z toksynami i hamują rozwój bakterii, co znalazło zastosowanie w leczeniu biegunek

No i co? Co powiecie? Nie ma co gadać, czas coś na bazie „zdrowej wersji kakao” przygotować. Co myślicie o puddingu z nasionami chia? Nie próbowaliście? No to spróbujcie!

Składniki na 2 słoiczki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 4-5 łyżeczek nasion chia
  • 1 łyżka karobu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • dojrzałe mango
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 1 szklanka mleka migdałowego

Przygotowanie:

  • Rozgnieć banana lub zblenduj go wraz z karobem, przyprawami i mlekiem migdałowym. Dodaj nasionka chia, wymieszaj i pozostaw na ok. 5 minut.
  • Wymieszaj pudding i pozostaw jeszcze do naciągnięcia ziarenek przez ok. 5-10 minut.
  • Mango obierz i zblenduj na mus.
  • układaj warstwami w słoiczku.

Pycha!!!!!

*informacje o karobie znalazłam na www.stressfree.pl

 

 

komentarze
  • Theo
    mar 18, 2016 (11:55)

    Ale pychota mniammm.. dzieki za kolejny pomysł

  • Patti
    mar 19, 2016 (05:45)

    No i ten extra deser tez wykorzystam, pozdrawiam Anetko!

  • Kamila
    mar 20, 2016 (19:04)

    Świetne przepisy, bardzo oryginalne i proste w przygotowaniu:D Na pewno wypróbuję powyższy! Pozdrawiam:)

  • Ewelina
    mar 24, 2016 (16:05)

    Czy zamiast karobu mogę dać jednak kakao ? Czy to nadal będzie dobre ? I zamiast mleka migdałowego- kokosowe? I jeszcze jedno: dodajemy te nasionka, za 5 minut mieszamy i znowu odstawiamy na 5-10 minut, tak ?

    • zajackicawkuchni
      kwi 20, 2016 (19:49)

      3 razy tak :)

  • Jaroslaw Harold
    kwi 02, 2016 (16:19)

    A tak z ciast , to które pani najbardziej smakują ?

  • Jaroslaw Harold
    kwi 05, 2016 (03:53)

    Witam. Czy podobały się Pani zdjęcia na moim profilu w Facebooku ???

  • Futka
    kwi 06, 2016 (20:39)

    Świetna, pożywna i bardzo smakowita propozycja :)

  • Karol
    kwi 28, 2016 (13:59)

    Aneta, a gdzie można takie mleko migdałowe kupić? bo z tego co wiem, to trudno je nabyć w sklepach 😉

  • Marika
    maj 16, 2016 (22:59)

    wow

  • Iwona
    maj 24, 2016 (08:56)

    Jeszcze dziś to sobie zrobię. Zdrowe, smaczne, pomysłowe. Robiłam już ciasto/deser z wykorzystaniem mango i chia, ale dodatek karobu (czy kakao) i mleka migdałowego i tych przypraw to strzał w 10!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona