Sezon na jagody trwa w najlepsze więc zapominalskim przypominam, żeby się pospieszyć bo znikają one tak prędko jak się pojawiają. Cała moja rodzina je uwielbia nie tylko ze względu na nasze fioletowe rozchitotane buzie po zjedzeniu, ale także ze względu na niesamowite właściwości odżywcze. Jagody od wieków były stosowane nie tylko w kuchni ale również w medycynie. Nasze prababki traktowały je jako główny lek na wszystkie domowe bolączki i dolegliwości. Warto je więc podjadać do woli. Ja mam to szczęscie, że w rodzinnych stronach, u cioci w lesie jest ich mnóstwo więc jak tylko ją odwiedziłam koniecznie musiałam je wykorzystać. Deserów na stronie jak na lekarstwo (ok w tej kwestii trochę jeszcze kuleję 😉 ale od czego jest ciocia – wspaniały cukiernik i dobry nauczyciel :):)
Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 1 l słoik jagód
Składniki na masę
- 3 kostki sera
- 1 jogurt naturalny gęsty
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki żelatyny
- 2 szklanki jogurtu
Jagodowe pianki
- 1 śnieżka
- śmietana 30 %
- żelatyna
Przgotowanie:
Biszkopt
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez kilka minut do momentu aż piana będzie puszysta oraz gęsta. Im dłużej ubijamy tym lepiej. Na samym końcu dodawać stopniowo przesianą mąkę – najpierw pszenną,a póżniej ziemniaczaną miksując na dużo mniejszych obrotach aż do pomieszania wszystkich składników.
- 1/2 szklanki jagód maczamy w mące i dodajemy do przygotowanej masy. Jagody obtaczamy po to, żeby w czasie pieczenia nie opadły na dno.
- Przygotowaną masę wylewamy do formy i pieczemy w temp 180 stopni, bez termoobiegu przez około 30 minut
- Studzimy biszkopt, nie zapominając, żeby po 20 minutach przewrócić go na drugą stronę.
Masa
- Kostki sera mielimy i miksujemy z jogurtem greckim, 1 szklanką cukru, 1 cukrem waniliowym.
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy i czekamy aż ona wystygnie.
- Do przygotowanej masy wrzucamy 2 szklanki jagód, wystudzoną żelatynę i wszystko ze sobą ponownie miksujemy.
- Przygotowaną masę można od razu położyć na biszkopt jednak najlepiej będzie jeżeli posiedzi sobie w lodówce przez całą noc.
Jagodowe pianki
- Ubić na sztwyno śmietanę 30% z 1 paczką śnieżki (nie mylić z farbą 😉 )
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy z 1/2 szklanki gorącej wody.
- Piankę dzielimy na dwie częsci: jedną zostawiamy, a do drugiej dosypujemy jagód i wszystko razem miksujemy.
- Przygotowaną piankę dekorujemy nasze pyszne ciasto, posypując dodatkowo resztą jagód.
Wszystkie produkty oczywiście można zastąpić zdrowszymi wersjami, jednak jak to u wszystkich cioć ma być pysznie oraz tradycyjnie! :):):)
Pyszności
ale mi smaku narobiłas 😛