Wiem, wiem, zaraz pomyślicie, że nic nie robię innego, tylko wcinam ananasa. Otóż wyjątkowo mi smakuje w tym tygodniu i przypomina o lecie. Dzisiaj zaproponuję coś bardzo lekkiego, co zazwyczaj podaję do tuńczyka. Cudownie chrupki groszek cukrowy z ananasem i kiełkami. Boska przekąska na kolację.
Składniki:
- 100g groszku cukrowego
- garść mieszanki kiełków na patelnię
- garść kiełków rzodkiewki
- ćwiartka ananasa
- sos sojowy
- sos teriyaki
- oliwa cytrynowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Groszek cukrowy gotuj w lekko osolonej wodzie około 7 minut. Powinien delikatnie zmięknąć, ale wciąż być chrupkim.
- Ananasa pokrój w kostkę i razem z kiełkami na patelnię włóż na rozgrzaną oliwę cytrynową do woka. dodaj sosu sojowego i kilka kropli sosu teriyaki. Jak ananas zmięknie dosyć ugotowany groszek i przesmaż wszystko razem. dodaj odrobinkę pieprzu.
- Podaj ze świeżymi kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!
Pyszne ! Naprawdę polecam
też spróbuję to zrobić