Ostatnio ponownie na moim stole zagościła wołowina. Ale cóż, nic nie poradzę że zarówno ja, jak i cała moja rodzina ją uwielbiamy. Tym razem zamiast szparagów – cukinia. I zapewniam was, że ta wersja również jest bardzo smaczna!
Składniki:
- 300 g świeżej wołowiny
- cukinia
- 5 ziemniaków
- kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i usuwamy żyłki. Wołowinę, cukinię oraz ziemniami kroimy w maleńkie kawałeczki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Do kubeczka wlewamy szklankę gorącej wody i wrzucamy kostkę rosołową. Mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Wołowinę, cukinię oraz ziemniaki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem.
- Wstawiamy do piekarnika na ok. 1,5 h w temp. 200 st. C.
Tutaj również użyłam fantastycznego naczynia ceramicznego od Bolesławca . I dalej podtrzymuję swoje zdanie, że jest to najlepsze naczynie do zapiekania jakiego używałam.
Smacznego!