Inkas
Gadżety
Halibut pieczony w sosie limonkowo-koledrowym z chipsami z batata i warzywami z grilla

IMG-20160529-WA0006    IMG-20160529-WA0007  IMG-20160529-WA0009

IMG-20160529-WA0014  IMG-20160529-WA0013    IMG-20160529-WA0011

 

Mięso mięsem, ale fajnie, żeby czasem w naszych domach zagościła dobra, piękna, zdrowa ryba. Ja na targu rybnym dorwałam piękny, mięsisty kawałek halibuta. Nie mogłam się oprzeć. Przyszedł już czas na fajne warzywa więc warto je również wykorzystać w codziennym menu. U mnie dzsisiaj zagościła cukinia, papryka, kukurydza i czipsy z batatów.

Składniki

  • porcja świeżego halibuta
  • 3 limonki
  • dwa duże bataty
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • kolendra
  • śmietana
  • oliwa z oliwek
  • kukurydza

Przygotowanie:

  • Ceramiczną formę smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy rybę, przyprawiamy, posypujemy  świeżą kolendrą oraz dodajemy pokrojoną limonkę. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut na 180 st. C.
  • Na patelni do grillowania podsmażamy warzywa: cukinię, czerwoną paprykę, kukurydzę.
  • Bataty myjemy i kroimy na cieniutkie paseczeki (ok 3 mm grubości) Batatów najlepiej nie obieramy gdyż ich skórka zawiera dużo więcej wiatamin niż sam miąższ. Paseczki batatów wrzucamy na świeżo rozgrzany olej roślinny i smażymy ok 5 minut.
  • W małej miseczce mieszamy dwie łyżki śmietany, sok z limonki oraz posiekaną kolendrę.
  • Gotowego halibuta podajemy z grillowanymi warzywami, czipsami z batatów oraz z sosem kolendrowo – limonkowym.

Wraz z garnkiem do peklowania odkryłam również cudowną formę do zapiekania. To będzie zdecydowanie mój faworyt nie tylko ze względu na przepiękny wygląd. Naczynie idealnie zatrzymuje cały aromat oraz smak potraw. I muszę wam zdradzić, że nie tylko ja się w nim zakochałam. Jeżeli wy również to zapraszam na stronę Zakładów Ceramicznych Bolesławiec –http://www.ceramikaboleslawiec.com.pl/index.php?route=product/product&product_id=951

 

komentarze
  • Iwona
    maj 30, 2016 (12:26)

    Lubie zarówno dania z ryby, jak i warzywa z grilla, pomysł do zastosowania natychmiast i nie tylko z halibutem, jak sadzę. Piękne i przydatne są tez te naczynia ceramiczne z Bolesławca!

  • evell
    cze 13, 2016 (03:44)

    sezon grilowy zaczęty ..smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona