Kulinaria
JAGLANA Z KREWETKAMI

Uwielbiam kaszę jaglaną. Jest pyszna i zdrowa. Przygotowanie takiej przekąski zajmuje mi kilkanaście minut, a ona sama jest świetna do zjedzenia o każdej porze dnia. Uwielbiam połączenie kaszy (dla siebie robię wersję aldente) z krewetkami i koprem.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 5 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • koper
  • sól i pieprz
  • cytryna

Przygotowanie:

  • Odmierz 100g kaszy jaglanej i zalej zimną wodą na około godziny. Można moczyć ją oczywiście dłużej, jednak trzeba pamiętać, że przed ugotowaniem zmienić jej wodę. To pozwoli nam pozbyć się goryczki. Ja jednak nie praktykuję tej metody. Kaszę płuczę na sitku pod bieżącą wodą kilka minut i dla mnie gorycz jest niewyczuwalna po tym zabiegu.
  • Zagotuj wodę. Proporcja gotowania kaszy jaglanej jest dokładnie taka sama jak w przypadku innych kasz czyli 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Ugotuj wodę i wypłukaną lub wymoczoną kaszę wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli (opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę oliwy lub masła). Mieszaj gotującą się kaszę co jakiś czas, a gotuj do momentu aż kasza wsiąknie w ziarno.
  • Wyłącz źródło ciepła i przykryj na 10 minut. Tak przygotowana kasza jaglana jest gotowa do spożycia lub nadaje się do dalszej obróbki.
  • Śmietanę lub jogurt wlej do miseczki. Krewetki skrop cytryną, koper posiekaj drobno i całość wsyp do miseczki. Wymieszaj ze śmietaną i dopraw solą i pieprzem. Do sosu wsyp wystudzoną kaszę, wymieszaj.

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona