Przepis na danie pyszne, dla każdego i jak to mówią „na ostatnią chwilę”. Kocham połączenie gruszki i sera. Serek mascarpone jest słodkawy, ale w połączeniu z solą i pieprzem smakuje doskonale. Polecam na kolację, nawet w wypadku pojawienia się w progu niezapowiedzianych gości.
Składniki:
- dwie słodkie, ale twarde gruszki
- opakowanie serca mascarpone
- 150g makaronu
- 100g prosciutto di parma
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan
Przygotowanie:
- Gruszkę pokrój w kosteczkę i smaż na oliwie około 5 minut.
- Zmniejsz ogień i dodaj do gruszki serek mascarpone. Dodawaj partami ciągle mieszając, by serek nie przywarł do patelni. Dopraw solą i pieprzem.
- Ugotuj makaron i wymieszaj z sosem.
- Posyp parmezanem.
Smacznego!
coś innego na przekąskę