Kulinaria
KREWETKI ARGENTYŃSKIE PROSTO Z GRILLA MAXICOOK

Myślałam, myślałam i wymyśliłam :) W taką pogodę, gdy słoneczko pięknie świeci i wiatr wieje, można zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że jest się w Comodoro Rivadavia. Do tego widoku cudownie pasują krewetki argentyńskie, a najlepiej grillowane. Podam Wam przepis na pyszne danie, które doskonale wpisze się w tak piękne majowe popołudnie, jak dzisiejsze.

Składniki dla 4 osób:

  • 12 dużych krewetek argentyńskich
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 1 garść grubej soli
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 1 limonka

Przygotowanie:

Czyścimy krewetki w zimnej wodzie.
Siekamy na drobno kolendrę, czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę.
Łączymy sól, olej, i kilka łyżek oliwy z oliwek. Dodajemy kolendrę i czosnek.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy krewetki na parę godzin przed grillowaniem. Wkładamy do lodówki. Mocno rozgrzewamy grill MaxiCook marki Russell Hobbs. Kładziemy krewetki na ruszcie.
Grillujemy krewetki 5 minut z każdej strony (powinny być różowe, a nie sczerniałe).
Skrapiamy sokiem z limonki.

Można zrobić do tego sos z oliwy, kolendry, sosu sojowego i limonki (wedle uznania)

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona