Cieszycie się z powodu zbliżającego się lata? Ja również! Nic nie dodaje tak energii jak ciepłe promienia słońca. Uwielbiam wczesne lato również za to, że w naszych ogródkach pojawiają się warzywa i owoce. Uwielbiam też młode ogórki i kapustę kiszone we własnej kuchni. Odkryłam niedawno zalety garnka hermetycznego, w którym nie tylko kiszę warzywa, ale też pekluję mięso. Te z Zakładów Ceramicznych Bolesławiec oferowane są w pojemnościach od 5 do 40 litrów. Jestem w posiadaniu wielkiego, wspaniałego garnka, który zajmuje honorowe miejsce w kuchni i nazywamy go Księciem z Bolesławca.
Przechowywanie warzyw jak kapusta czy ogórki w ceramicznych garnkach hermetycznych, to sprawdzona i najlepsza metoda utrzymania ich świeżego zapachu i doskonałego smaku. Nadają się też idealnie do przechowywania kiszonej papryki, peklowania mięs przed wędzeniem, a także do macerowania. Wszelkie ich rozmiary znajdziecie na stronie http://www.garnkiceramiczne.com.pl/pl/garnki-grupy/garnki-hermetyczne
Przepis na kwaszone ogórki.
Składniki:
- 10 kg ogórków
- 7 l wody
- 35 dag soli
- 50 dag przypraw: łodygi kopru, korzeń chrzanu, liście dębowe, liście czarnej porzeczki
- główka czosnku
- gorczyca
- wiązka kopru
Przygotowanie:
- Umyj bardzo dokładnie zerwane ogórki i osącz z wody. Ułóż je warstwami, w połowie i na górze połóż przyprawy.
- Całość zalej przegotowaną wodą z solą do całkowitego zanurzenia ogórków. Połóż kamień dociskowy i zostaw garnek z ogórkami na 3 dni w ciepłym pomieszczeniu (nie gorącym – maksymalna temperatura to 20 stopni C).
- Następnie przenieś garnek do zimnego miejsca.
Smacznego!
Wow! Wygląda na bardzo profesjonalny sprzęt do kiszenia, nie tylko ogórków jak sadzę. A przy tym zadbano o design – ładny wygląd i ergonomię – wygodne uchwyty do przenoszenia, wygodny uchwyt na pokrywie. Ciekawe rozwiązanie z tym kamieniem do przyciskania. Wszystko wydaje się łatwe do utrzymania w czystości, zaleta jest hermetyczność. Wiadomo,ze jak się kisi trzeba zawartość chronić od niepożądanych bakteria, pleśni i innych mikrobów itp.