Kocham szaleństwa z przyprawami, a ten przepis na to pozwala. Kurczak z kiełkami fasoli mung, z czarnym ryżem oraz salsą z mango i mięty. Genialne jako obiad lub kolacja. Możecie podawać nawet gościom, bo naprawdę moi zjedli wczoraj wszystko do ostatniego ziarenka.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- garść kiełków fasoli mung
- mango
- mięta
- ryż
- sos sojowy
- sos teryiaki
- oliwa cytrynowa
- przyprawy: kurkuma, kardamon, sól, pieprz, czosnek w proszku, odrobina chili
Przygotowanie marynaty do mięsa:
- Do miski wlej około 5 łyżek oliwy cytrynowej, dodaj wszystkie przyprawy oraz łyżkę sosu sojowego i sosu teryiaki. Wymieszaj.
Przygotowanie:
- Umyj pierś z kury, usuń wszystkie żyłki i kości. Pokrój w kostkę. Włóż do marynaty na około 30 minut. Następnie wlej oliwę cytrynową do woka i przełóż mięso. Dodaj kiełki fasoli mung i duś na małym ogniu przez około 20 minut. Możesz dodać trochę sosu sojowego i teryiaki do duszenia.
- Ryż ugotuj (około 20 minut). Włóż do małej miseczki i przerzuć na talerz. Będzie wyglądało na talerzu naprawdę jak w dobrej restauracji.
- Mango pokrój w drobną kostkę, poszatkuj miętę. Dodaj dwie łyżki oliwy cytrynowej i wymieszaj wszystko.
- Ułóż ryż, mięso i salsę na talerzu.
Smacznego!