Kulinaria
KURCZAK Z KIEŁKAMI FASOLI MUNG

Kocham szaleństwa z przyprawami, a ten przepis na to pozwala. Kurczak z kiełkami fasoli mung, z czarnym ryżem oraz salsą z mango i mięty. Genialne jako obiad lub kolacja. Możecie podawać nawet gościom, bo naprawdę moi zjedli wczoraj wszystko do ostatniego ziarenka.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • garść kiełków fasoli mung
  • mango
  • mięta
  • ryż
  • sos sojowy
  • sos teryiaki
  • oliwa cytrynowa
  • przyprawy: kurkuma, kardamon, sól, pieprz, czosnek w proszku, odrobina chili

Przygotowanie marynaty do mięsa:

  • Do miski wlej około 5 łyżek oliwy cytrynowej, dodaj wszystkie przyprawy oraz łyżkę sosu sojowego i sosu teryiaki. Wymieszaj.

Przygotowanie:

  • Umyj pierś z kury, usuń wszystkie żyłki i kości. Pokrój w kostkę. Włóż do marynaty na około 30 minut. Następnie wlej oliwę cytrynową do woka i przełóż mięso. Dodaj kiełki fasoli mung i duś na małym ogniu przez około 20 minut. Możesz dodać trochę sosu sojowego i teryiaki do duszenia.
  • Ryż ugotuj (około 20 minut). Włóż do małej miseczki i przerzuć na talerz. Będzie wyglądało na talerzu naprawdę jak w dobrej restauracji.
  • Mango pokrój w drobną kostkę, poszatkuj miętę. Dodaj dwie łyżki oliwy cytrynowej i wymieszaj wszystko.
  • Ułóż ryż, mięso i salsę na talerzu.

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona