Jeśli mam zjeść coś na słodko, to najchętniej z owocami. Ostatnio oszalałam na punkcie kaki. Jest to najstarszy owoc uprawiany na północy Chin, w Korei Południowej i Japonii. Kaki (inaczej persymona) z wyglądu przypomina pomidora, ale to jedyne podobieństwo. Smak kojarzy się raczej ze słodkimi morelami lub brzoskwiniami doprawionymi szczyptą wanilii. W tym roku można dostać na straganach i w supermarketach wyjątkowo soczyste okazy. Jak na owoc kaki są dość kaloryczne – 100 g liczy 69 kcal. Warto jednak po nie sięgnąć, bo zawierają bardzo dużo witamin i związków mineralnych. Można je jadać osobno, najlepiej jednak podać j z innymi owocami w postaci sałatki.
Składniki:
- 4 biszkopty
- 1 owoc kaki
- kilka borówek
- kilka winogron
- 100g serka mascarpone
- cztery łyżki śmietanki
- łyżka miodu lub łyżeczka cukru
- łyżka musli lub bakalii
- laska wanilii
Przygotowanie:
- 100g serka mascarpone zmiksuj ze śmietanką i miodem lub cukrem na lekką i rzadką masę. Dodaj startą laskę wanilii.
- Biszkopty pokrusz, kaki pokrój w kostkę. Dno szklanki lub miseczki wyłóż biszkoptami, na nie połóż kremową masę, następnie kaki i kolejną warstwę masy. Układaj tak do woli. Górę ozdób pozostałymi owocami i musli lub bakaliami.
Smacznego!
Nie próbowaliśmy jeszcze kaki, ale skoro tak zachwalasz sięgniemy po nie i zrobię ten deser