Inkas
Kulinaria
PRZEKŁADANIEC Z OWOCEM KAKI

IMG_2283  IMG_2282  IMG_2281

 

Jeśli mam zjeść coś na słodko, to najchętniej z owocami. Ostatnio oszalałam na punkcie kaki. Jest to najstarszy owoc uprawiany na północy Chin, w Korei Południowej i Japonii. Kaki (inaczej persymona) z wyglądu przypomina pomidora, ale to jedyne podobieństwo. Smak kojarzy się raczej ze słodkimi morelami lub brzoskwiniami doprawionymi szczyptą wanilii. W tym roku można dostać na straganach i w supermarketach wyjątkowo soczyste okazy. Jak na owoc kaki są dość kaloryczne – 100 g liczy 69 kcal. Warto jednak po nie sięgnąć, bo zawierają bardzo dużo witamin i związków mineralnych. Można je jadać osobno, najlepiej jednak podać j z innymi owocami w postaci sałatki.

Składniki:

  • 4 biszkopty
  • 1 owoc kaki
  • kilka borówek
  • kilka winogron
  • 100g serka mascarpone
  • cztery łyżki śmietanki
  • łyżka miodu lub łyżeczka cukru
  • łyżka musli lub bakalii
  • laska wanilii

Przygotowanie:

  • 100g serka mascarpone zmiksuj ze śmietanką i miodem lub cukrem na lekką i rzadką masę. Dodaj startą laskę wanilii.
  • Biszkopty pokrusz, kaki pokrój w kostkę. Dno szklanki lub miseczki wyłóż biszkoptami, na nie połóż kremową masę, następnie kaki i kolejną warstwę masy. Układaj tak do woli. Górę ozdób pozostałymi owocami i musli lub bakaliami.

Smacznego!

 

komentarze
  • Pati
    gru 27, 2015 (00:49)

    Nie próbowaliśmy jeszcze kaki, ale skoro tak zachwalasz :) sięgniemy po nie i zrobię ten deser

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona