Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych włoskich makaronów. Świetnie się łączy z sosami mającymi w sobie duże kawałki mięsa, więc u mnie dzisiaj wersja z polędwiczkami wieprzowymi oraz pomidorowo-śmietanowym sosem.
Składniki:
- 250 g świeżej polędwiczki wieprzowej
- 5 świeżych pomidorów
- kilka pieczarek
- passata
- śmietana
- oliwa z oliwek
- czosnek
- parmezan, grana padano
Przygotowanie:
- Polędwiczki kroimy na cieniutkie plasterki, przyprawiamy i podsmażamy chwilę na średnim ogniu.
- Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki, passatę i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
- W międzyczasie gotujemy makaron i pamiętamy żeby dodać kroplę oliwy oraz żeby ugotować go al dente.
- Dodajemy 2 łyżki śmietany zmieszane wcześniej z powstałym sosem.
- Podajemy z makaronem i serem grana padano.
Smacznego!