Kulinaria
Tagliatelle z polędwiczkami wieprzowymi i pomidorami

IMG-20160902-WA0007

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych włoskich makaronów. Świetnie się łączy z sosami mającymi w sobie duże kawałki mięsa, więc u mnie dzisiaj wersja z polędwiczkami wieprzowymi oraz pomidorowo-śmietanowym sosem.

Składniki:

  • 250 g świeżej polędwiczki wieprzowej
  • 5 świeżych pomidorów
  • kilka pieczarek
  • passata
  • śmietana
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • parmezan, grana padano

Przygotowanie:

  • Polędwiczki kroimy na cieniutkie plasterki, przyprawiamy i podsmażamy chwilę na średnim ogniu.
  • Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki, passatę i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
  • W międzyczasie gotujemy makaron i pamiętamy żeby dodać kroplę oliwy oraz żeby ugotować go al dente.
  • Dodajemy 2 łyżki śmietany zmieszane wcześniej z powstałym sosem.
  • Podajemy z makaronem i serem grana padano.

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona