Inkas
Kulinaria
TRZY SERY I PIECZARKI

 

12506794_10153224934856581_854998987_n 12540421_10153224934896581_1494327389_n 12498880_10153224934886581_2136929776_n

Macie czasem ochotę na przekąskę, która będzie sycąca jak danie? Nie macie pomysłu na przystawkę podczas wytwornej kolacji? Polecam Wam serdecznie przepis na pieczarki nadziewane pesto, które nazywam „trzema serami”, bo dokładnie tylu gatunków sera dziś użyjemy.

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • wiązanka świeżego szpinaku
  • świeża bazylia
  • 100g sera gorgonzola
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • garść startego sera gouda (lub innego żółtego sera)
  • 2 łyżki oliwy cytrynowej
  • 2 łyżki wiórków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie pesto:

  • Umyj szpinak i bazylię. Zmiksuj dokładnie z serem gorgonzola, serkiem mascarpone, czosnkiem, wiórkami migdałowymi i oliwą cytrynową.
  • Powinna powstać gęsta jednolita konsystencja. Dopraw pieprzem i solą.
  • Tak przygotowane pesto jest też idealne do makaronu, więc jeśli zostanie Wam nadmiar, włóżcie do słoika i wstawcie do lodówki. Następnego dnia można śmiało podać z pastą.

Przygotowanie pieczarek:

  • Umyj pieczarki bardzo dokładnie, wyjmij nóżki tak, aby powstała przestrzeń. Połóż w dołku odrobinę masła, następnie wypełnij ją pesto.
  • Posyp gęsto żółtym serem.
  • Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
  • Możesz podawać jako przystawkę lub uzupełnienie dania.

Smacznego!

komentarze
  • izz
    sty 24, 2016 (02:06)

    Szukałam coś ciekawego jako dodatek na kolację i już mam, dzięki

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona