Zielony kolor kojarzy się z trawą, brokułami, szpinakiem, choinką i… ufo! A od niedawna w polskich warzywniakach można kupić jarmuż, który jest genialny jako składnik energetyzującego koktajlu. Bardzo dobrze smakuje i jest skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Składniki:
- szklanka wody kokosowej
- dojrzały banan
- połowa ananasa
- dwie garście jarmużu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Nadmiar wlej do dzbanka lub słoiczka i włóż do lodówki. Nadaje się do picia przez kilka godzin.
Smacznego!
Fajny, zdrowy, szybki pomysł na coś dobrego, witalnego, a zarazem bio. Tez lubię jarmuż, choć trzeba wiedzieć, gdzie go kupić, jeszcze nie zyskał wielkiej popularności. Podobnie miksowałam go z jakimiś owocami lub warzywami, dodawałam do sałatek (choć wolę sałatę, bo jarmuż wchodzi miedzy zęby i niełatwo się go stamtąd pozbyć ;)). Dodatek wody kokosowej oraz połączenie z ananasem i bananem to dla mnie całkowita nowość. Wypróbuję. Musi wzbogacać i smak i wartość. Pozdrowienia Anetko
Fajny, zdrowy, szybki pomysł na coś dobrego, witalnego, a zarazem bio. Tez lubię jarmuż, choć trzeba wiedzieć, gdzie go kupić, jeszcze nie zyskał wielkiej popularności. Podobnie miksowałam go z jakimiś owocami lub warzywami, dodawałam do sałatek (choć wolę sałatę, bo jarmuż wchodzi miedzy zęby i niełatwo się go stamtąd pozbyć ;)). Dodatek wody kokosowej oraz połączenie z ananasem i bananem to dla mnie całkowita nowość. Wypróbuję. Musi wzbogacać i smak i wartość. Pozdrowienia Anetko
Nie zrobiłam ale zrobię .
Hej, a znacie może dobre warzywniaki w Warszawie, gdzie można kupić taki jarmuż? 😉 Z góry dzięki za info! 😉