Kulinaria
ufo bomba

Zielony kolor kojarzy się z trawą, brokułami, szpinakiem, choinką i… ufo! A od niedawna w polskich warzywniakach można kupić jarmuż, który jest genialny jako składnik energetyzującego koktajlu. Bardzo dobrze smakuje i jest skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Składniki:

  • szklanka wody kokosowej
  • dojrzały banan
  • połowa ananasa
  • dwie garście jarmużu

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Nadmiar wlej do dzbanka lub słoiczka i włóż do lodówki. Nadaje się do picia przez kilka godzin.

Smacznego!

komentarze
  • Iwona
    gru 17, 2015 (08:42)

    Fajny, zdrowy, szybki pomysł na coś dobrego, witalnego, a zarazem bio. Tez lubię jarmuż, choć trzeba wiedzieć, gdzie go kupić, jeszcze nie zyskał wielkiej popularności. Podobnie miksowałam go z jakimiś owocami lub warzywami, dodawałam do sałatek (choć wolę sałatę, bo jarmuż wchodzi miedzy zęby i niełatwo się go stamtąd pozbyć ;)). Dodatek wody kokosowej oraz połączenie z ananasem i bananem to dla mnie całkowita nowość. Wypróbuję. Musi wzbogacać i smak i wartość. Pozdrowienia Anetko :)

  • Iwona
    gru 17, 2015 (08:43)

    Fajny, zdrowy, szybki pomysł na coś dobrego, witalnego, a zarazem bio. Tez lubię jarmuż, choć trzeba wiedzieć, gdzie go kupić, jeszcze nie zyskał wielkiej popularności. Podobnie miksowałam go z jakimiś owocami lub warzywami, dodawałam do sałatek (choć wolę sałatę, bo jarmuż wchodzi miedzy zęby i niełatwo się go stamtąd pozbyć ;)). Dodatek wody kokosowej oraz połączenie z ananasem i bananem to dla mnie całkowita nowość. Wypróbuję. Musi wzbogacać i smak i wartość. Pozdrowienia Anetko :)

  • Nadia
    gru 20, 2015 (21:04)

    Nie zrobiłam ale zrobię .

  • Karol
    kwi 18, 2016 (20:04)

    Hej, a znacie może dobre warzywniaki w Warszawie, gdzie można kupić taki jarmuż? 😉 Z góry dzięki za info! 😉

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona