Najtrudniejsze dla mam jest przekonanie pociech do tego, by skosztowały wątróbki. Mi się udało, bo zrobiłam wersję ze szczypiorkiem i jabłkiem neutralizując nie tylko smak, ale też komunikat.
Składniki:
- kilogram wątróbki drobiowej
- jedno twarde jabłko
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umyj mięso, usuń zanieczyszczenia. Pokrój na małe kawałki. Jabłko umyj i pokrój ze skórką na małe kawałeczki. Pęczek szczypiorku podziel na dwie części. Obie pokrój.
- Rozgrzej oliwę, wrzuć szczypior i jabłko. Podmaż około 3 minut. Dodaj łyżkę masła i mięso. Dopraw do smaku. Smaż wszystko na wolnym ogniu około 7 minut. Podlej odrobinę wodą, dodaj drugą część szczypiorku i duś przez 10 minut.
- Podawaj z natką pietruszki.
Smacznego!!!
Uwielbiam watróbkę, ale dawno nie robiłam, przypomniałas mi i to w b.ciekawej wersji
ałłłła aż slinka cieknie, jutro kupie produkty i zrobie wg Twojego przepisu
Jak tak patrzę tutaj na te kulinaria to przypomina mi się że kiedyś podana na talerzu smażona wątróbka z ziemniakami z niewielkim dodatkiem surówki z tartej marchwii z jabłkiem była moim ulubionym daniem.
A czy prawdą jest że podobno polskie gwiazdy ekranu mają całą nawałnicę- bardzo dużo dostają na swoje strony internetowe na Facebooka co tydzień, co miesiąc poprzez internet wiadomości od swoich sympatyków i fanów ??