Kulinaria
Pomarańczowy łosoś

Na targu rybnym udało mi się kupić piękny kawałek łososia. Sezon grillowy niby rozpoczęty, ale pogoda iście jesienna. Na szczęscie jestem w posiadaniu patelni grillowej, więc dzisiejszy łosoś będzie nie tylko piękny, ale i pełnowartościowy pod kątem odżywczym. Skąd pomysł na pomarańczową marynatę? Nie pytajcie, bo nie mam pojęcia :)

Składniki:

  • świeży łosoś
  • świeża kolendra
  • oliwa pomarańczowa
  • starta skórka pomarańczowa
  • fasolka szparagowa
  • migdały
  • chili i sól do smaku
  • sos balsamiczny

Przygotowanie:

  • Umyte i osuszone porcje łososia maczamy w marynacie z oliwy pomarańczowej z odrobiną chili i solą. Grillujemy 2-3 minuty z każdej strony.
  • Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
  • Migdały trzemy na posypkę, wrzucamy na patelnię wraz z fasolką i smażymy przez 1 minutę.
  • Łososia dekorujemy świeżo pokrojoną kolendrą, startą skórką pomarańczową i sosem balsamicznym. Dodajemy świeżo podsmażoną fasolkę

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona