Na targu rybnym udało mi się kupić piękny kawałek łososia. Sezon grillowy niby rozpoczęty, ale pogoda iście jesienna. Na szczęscie jestem w posiadaniu patelni grillowej, więc dzisiejszy łosoś będzie nie tylko piękny, ale i pełnowartościowy pod kątem odżywczym. Skąd pomysł na pomarańczową marynatę? Nie pytajcie, bo nie mam pojęcia
Składniki:
- świeży łosoś
- świeża kolendra
- oliwa pomarańczowa
- starta skórka pomarańczowa
- fasolka szparagowa
- migdały
- chili i sól do smaku
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone porcje łososia maczamy w marynacie z oliwy pomarańczowej z odrobiną chili i solą. Grillujemy 2-3 minuty z każdej strony.
- Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Migdały trzemy na posypkę, wrzucamy na patelnię wraz z fasolką i smażymy przez 1 minutę.
- Łososia dekorujemy świeżo pokrojoną kolendrą, startą skórką pomarańczową i sosem balsamicznym. Dodajemy świeżo podsmażoną fasolkę