Kulinaria
Szparagi z szynką parmeńską

Przyszedł sezon na szparagi. Białe, zielone, duże i małe. Znajdziemy je w każdej restauracji. Kiedyś się ich bałam, bo ugotowanie szparagów nie jest prostą sprawą. Chwila nieuwagi i zamiast chrupkiej słodyczy mamy żylaste coś. Ale co tam, próbować zawsze warto. To co zaproponuje dziś jest cudownym rozwiązaniem na lunch czy kolację. Polecam:)

Składniki:

  • świeże, białe szparagi
  • szynka parmeńska
  • avocado
  • szczypiorek
  • rzeżucha

Przygotowanie:

  • Obrane szparagi wrzucamy do lekko solonej wody na 8 min na stojąco
  • W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy: mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy cały czas, by nie przywarł i się nie spalił.
  • Wyjmujemy szparagi, owijamy szynką parmeńską. Wkładamy do naczyna żaroodpornego. Zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok 200 stopni C. Pieczemy bez przykrycia ok. 12 minut.
  • Dojrzałe avocado kroimy w cieniutkie paski, dekorujemy świeżą rzeżuchą.

Danie w 25 min. Dobre, szybkie, zdrowe i ….. można nim skraść serca.

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona