Tęsknię za latem. Chociaż moi bliscy czerpią dużo radości z zimowych atrakcji typu ślizgawki, sanki, łyżwy, narty i lepienie bałwanów, czy innych śnieżnych stworów, dopadają mnie myśli o zielonym lesie, prażącym słońcu, zapachu koszonej trawy. W takich momentach biorę jagody i robię z nich sos. Pasuje do ryżu, makaronu, budyniu… Dostarcza mi endorfin i rekompensuje brak słońca podczas szarych i pochmurnych dni.
Składniki:
- garść jagód (jeśli nie masz swoich zamrożonych, możesz kupić je w każdym sklepie)
- trzy łyżki serka mascarpone
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru do pieczenia (drobnego)
- parę listków mięty
- dwie garści makaronu lub opakowanie ryżu
- szczypta soli
- bita śmietana dla ozdoby
Przygotowanie:
- Roztop masełko na patelni i wrzuć jagody, dodaj cukru i czekaj aż puszczą sok. Dodaj serek mascarpone i cały czas mieszaj, żeby sos się nie spalił.
- Ugotuj makaron lub ryż. Dodaj sos, bitą śmietanę i posyp posiekaną miętą.
Nic wielkiego, ale uwielbiane przez dzieci i takie… kolorowe
Smacznego!
Jutro to zrobię, aż ślinka leci mmmm