Inkas
Kulinaria
JAGODOWY LAS

 

12606827_10153241226331581_1481307392_n 12575951_10153241226346581_1926925355_n 12207671_10153241226356581_2035702631_n

Tęsknię za latem. Chociaż moi bliscy czerpią dużo radości z zimowych atrakcji typu ślizgawki, sanki, łyżwy, narty i lepienie bałwanów, czy innych śnieżnych stworów, dopadają mnie myśli o zielonym lesie, prażącym słońcu, zapachu koszonej trawy. W takich momentach biorę jagody i robię z nich sos. Pasuje do ryżu, makaronu, budyniu… Dostarcza mi endorfin i rekompensuje brak słońca podczas szarych i pochmurnych dni.

Składniki:

  • garść jagód (jeśli nie masz swoich zamrożonych, możesz kupić je w każdym sklepie)
  • trzy łyżki serka mascarpone
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru do pieczenia (drobnego)
  • parę listków mięty
  • dwie garści makaronu lub opakowanie ryżu
  • szczypta soli
  • bita śmietana dla ozdoby

Przygotowanie:

  • Roztop masełko na patelni i wrzuć jagody, dodaj cukru i czekaj aż puszczą sok. Dodaj serek mascarpone i cały czas mieszaj, żeby sos się nie spalił.
  • Ugotuj makaron lub ryż. Dodaj sos, bitą śmietanę i posyp posiekaną miętą.

Nic wielkiego, ale uwielbiane przez dzieci i takie… kolorowe :)

Smacznego!

komentarze
  • izz
    sty 24, 2016 (01:52)

    Jutro to zrobię, aż ślinka leci mmmm

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona