Inkas
Kulinaria
SZPINAKOWY SZAŁ

12570846_10153241254861581_1488784313_n  12606705_10153241254851581_1437154231_n  12584153_10153241254836581_792194346_n

 

Uwielbiam szpinak. Chociaż najchętniej używam tego świeżego, młodego, prosto z bazaru, czasem wykorzystuję też ten, który mam pod ręką, czyli mrożony. Szpinak w połączeniu z łososiem, wędzonym lub pieczonym, to dla mnie duet doskonały.

Składniki:

  • dwie garści świeżego lub mrożonego szpinaku
  • opakowanie serka mascarpone
  • łyżeczka sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku lub kostkę czosnku (jest łagodniejsza dla dzieci)
  • 2 łyżki parmezanu (dla chętnych)
  • 200g wędzonego łososia
  • 200g makaronu tagliatelle lub penne
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • koperek

Przygotowanie:

  • Na oliwie podsmaż szpinak aż zmięknie, dodaj czosnek i duś. Dodaj serek mascarpone i gorgonzola. Mieszaj na wolnym ogniu, aż powstanie piękna, jednolita masa. Jeśłi jest zbyt gęsta dodaj odrobinę śmietany. Dopraw.
  • Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Połącz sos z makaronem. Pokrój łososia na drobne kawałki i dodaj według uznania do każdej z porcji. Chętni mogą posypać całość parmezanem i/lub świeżo pokrojonym koprem.

Smacznego!

komentarze
  • izz
    sty 24, 2016 (02:01)

    Wygląda zachęcajaco

  • Moni
    lut 08, 2016 (16:15)

    Szybkie bezmięsne danie, zdrowe i pożywne. Na pewno spróbuję w swojej kuchni

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona