Kulinaria
Krewetki z cukinią i papryczką jalapeno

Cukinia to jedno z najpyszniejszych letnich warzyw. Dosyć wdzięczne i uniwersalne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Ceniona za wysoką wartość dietetyczną i odżywczą. Zawierająca potas, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy A, C, K, PP i B1, beta karoten.  Zalet jest mnóstwo więc nic tylko jeść. U mnie dzisiaj z krewetkami i czarnym makaronem. Palce lizać!

Składniki:

  • 300 g krewetek
  • 1 mała cukinia
  • 1 malutka papryczka jalapeno (opcjonalnie)
  • makaron (u mnie dziś króluje czarny)
  • czosnek

Przygotowanie

  • Czosnek pokrój na drobną kosteczkę i podsmaż na oliwie.
  • Umyj krewetki w ciepłej wodzie, zdejmij ogonki, wrzuć na patelnię i smaż z czosnkiem około 7 minut. Dodaj łyżkę masła, pokrojoną w kostkę cukinię, papryczkę jalapeno i dopraw solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut.
  • Zagotuj makaron, dodaj do krewetek i przesmaż wszystko razem około 3 minut.

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona