Kulinaria
Makaron chili z krewetkami

Wybrałam się do marketu, w którym na półce zobaczyłam masę makaronów w przeróżnych kolorach. Wylosowałam różowy, włożyłam do koszyka i dumnie pobiegłam do kasy. W domu doczytałam, że ma w sobie chili i zdębiałam… Nie mam zbyt wielu przepisów na ostre potrawy, ale to, co wyczarowałam dziś, jest naprawdę dobre.

Składniki:

  • 2 garści krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g makaronu z chili
  • 1 pomarancza
  • oliwa pomarańczowa
  • łyżeczka masła
  • garsć pestek z granatu
  • sól, pieprz, chili w proszku

Przygotowanie:

  • Czosnek pokrój na drobną kosteczkę i podsmaż na oliwie pomarańczowej.
  • Umyj krewetki w ciepłej wodzie, zdejmij ogonki, wrzuć na patelnię i smaż z czosnkiem około 7 minut. Dodaj łyżkę masła i skórkę pomarańczową, dopraw solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut.
  • Zagotuj makaron, dodaj do krewetek i przesmaż wszystko razem około 3 minut.
  • Podawaj z pestkami granatu i skórką pomarańczową.
komentarze
  • theo
    mar 09, 2016 (00:31)

    Nie znoszę owoców morza, sorry i nawet Ty mnie nie przekonasz :) Anetko

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona