Kulinaria
LASAGNE Z MIĘSEM, SEREM MOZZARELLA I OLIWKAMI

Czytam niektóre komentarze i piszecie, że nie przepadacie za kuchnią włoską. Ja podczas warsztatów kulinarno-tanecznych ze Stefano Terrazzino zakochałam się we włoskich smakach do szaleństwa, nauczyłam się też kilku sztuczek, które uwielbiam wykorzystywać we własnej kuchni. Dziś trochę mojej inwencji twórczej. Mam nadzieję, że  będzie Wam smakowało.

Składniki:

  • makaron lasagne
  • masło (do smarowania naczynia)
  • 100g sera żółtego gouda tartego
  • 20 oliwek
  • ser mozzarrella
  • świeża bazylia

Składniki na sos:

  • 500g wołowiny mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Składniki na sos beszamelowy:

  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • tarta gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Warzywa oczyść i umyj. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż 2 ząbki czosnku, wyjmij je z tłuszczu, podsmaż warzywa i  mięso. Zalej winem i duś około 20 min. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu przez około 25 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: mleko wlej do garnka, dodaj mąkę, podgrzewaj do zagotowania, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Mieszaj cały czas, by nie przywarł i się nie spalił.
  • Naczynie do lazanii posmaruj masłem i kolejno układaj: sos mięsny, sos beszamelowy, płaty makaronowe, jeden obok drugiego. Przedostatnią warstwę wzbogać pokrojonymi oliwkami i serem mozzarella. Ostatnią warstwą musi być sos beszamelowy i ser.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut. Na ostatnie 2 minuty poukładaj liście świeżej bazylii.
  • Odstaw na 15 minut i pokrój.

Smacznego!

komentarze
  • mateo.san
    lut 25, 2016 (01:52)

    ale mi smaku narobiłaś, a jestem w pracy :)

  • Aurelia
    mar 02, 2016 (09:12)

    Świetny przepis. Po przeczytaniu przepisu wysłałam sms-a do chłopaka z propozycją obiadu – zero protestu 😉 pozdrawiam.

  • theo
    mar 09, 2016 (00:34)

    U mnie tez zero protestu 😉 wygląda smacznie, zapodam mojej szefowej kuchni

  • DOROTA
    mar 16, 2016 (23:30)

    wyglada super napewo zrobie!!!

  • Patti
    mar 19, 2016 (05:49)

    Proste i pyszne, widzę, ze jest tu sporo ciekawych przepisów i innych ciekawostek kulinarnych, zajrze tu jeszcze z pewnoscią!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona