Uwielbiam wszystko co zielone. Z tego co wiem, to Wy również. Zapraszam więc na szpinakową podróż i macie moje słowo, że na tym przepisie się nie skończy.
Składniki:
- świeży szpinak
- mozarrella
- makaron muszle
- ser długodojrzewający (parmezan, grana padano)
- orzeszki pini (mogą być również pestki dyni)
- mięta
Składniki na pesto:
- garść świeżego szpinaku(może być mrożony)
- orzeszki pini
- kilka łyżek oliwy
- starty ser długodojrzewający (parmezan, grana padano)
- przyprawy do smaku (sól, pieprz)
- opcjonalnie kilka listków mięty
Składniki na sos beszamelowy:
- 50g masła
- 50g mąki
- 2 szklanki mleka
- tarta gałka muszkatołowa
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Świeży szpinak dokładnie umyj. Zmiksuj z orzeszkami pini, oliwą, startym serem i miętą. Przypraw dla smaku. Jeżeli pesto będzie za gęste dodaj trochę oliwy.
- Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj (około 8-10 minut) koniecznie al dente.
- W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: mleko wlej do garnka, dodaj mąkę, podgrzewaj do zagotowania, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Mieszaj cały czas, by nie przywarł i się nie spalił.
- Po ostygnięciu makaronu nadziewaj muszle pesto ze szpinaku. Ułóż je na naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem beszamelowym i przykryj je mozarrellą. Wstaw do piekarnika na ok 220 stopni C. Piecz bez przykrycia ok. 15 minut.
Smacznego!