Kulinaria
Makaronowe muszle z pesto szpinakowym

Uwielbiam wszystko co zielone. Z tego co wiem, to Wy również.  Zapraszam więc na szpinakową podróż i macie moje słowo, że na tym przepisie się nie skończy.

Składniki:

  • świeży szpinak
  • mozarrella
  • makaron muszle
  • ser długodojrzewający (parmezan, grana padano)
  • orzeszki pini (mogą być również pestki dyni)
  • mięta

Składniki na pesto:

  • garść świeżego szpinaku(może być mrożony)
  • orzeszki pini
  • kilka łyżek oliwy
  • starty ser długodojrzewający (parmezan, grana padano)
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz)
  • opcjonalnie kilka listków mięty

Składniki na sos beszamelowy:

  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • tarta gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Świeży szpinak  dokładnie umyj. Zmiksuj z orzeszkami pini, oliwą, startym serem i miętą. Przypraw dla smaku. Jeżeli pesto będzie za gęste dodaj trochę oliwy.
  • Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj (około 8-10 minut) koniecznie al dente.
  • W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: mleko wlej do garnka, dodaj mąkę, podgrzewaj do zagotowania, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Mieszaj cały czas, by nie przywarł i się nie spalił.
  • Po ostygnięciu makaronu nadziewaj muszle pesto ze szpinaku. Ułóż je na naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem beszamelowym i przykryj je mozarrellą. Wstaw do piekarnika na ok 220 stopni C. Piecz bez przykrycia ok. 15 minut.

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona