Kulinaria
WOŁOWINA Z PIECZARKAMI I SZPARAGAMI

Czas pędzi jak szalony! Wracam do Was dziś z przepisem na wołowinę i moje ukochane szparagi. Znalazłam na bazarku te maleńkie, zwane „baby”, które są delikatne w smaku i nie wymagają żadnej obróbki poza umyciem.

Składniki:

  • pół kg wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4-5 dorodnych pieczarek
  • natka pietruszki
  • kostka rosołowa
  • szklanka gorącej wody
  • opakowanie szparagów
  • kieliszek dobrego czerwonego wina wytrawnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Umyj mięso i usuń żyłki. Czosnek wyciśnij i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwę i czekaj aż się zarumieni. Dołóż mięso i pokrojone w drobne plasterki obrane pieczarki. Przesmaż wszystko do momentu ścięcia się mięsa, zalej winem i duś przez 10 minut.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej szklankę gorącej wody i wrzuć kostkę rosołową, zamieszaj do rozpuszczenia. Przełóż wszystko z patelni, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 30 minut.
  • Umyj szparagi i przekrój na połowę. Dorzuć do potrawy i zostaw w piecu na kolejnych 7 minut.
  • Wyjmij potrawę i posyp pokrojoną natką pietruszki.

Możesz podawać z:

  • makaronem ryżowym (dodając makaron przesmaż wszystko raz jeszcze około 3 minuty w woku)
  • ryżem
  • ziemniakami

Smacznego!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona