Czas pędzi jak szalony! Wracam do Was dziś z przepisem na wołowinę i moje ukochane szparagi. Znalazłam na bazarku te maleńkie, zwane „baby”, które są delikatne w smaku i nie wymagają żadnej obróbki poza umyciem.
Składniki:
- pół kg wołowiny
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 4-5 dorodnych pieczarek
- natka pietruszki
- kostka rosołowa
- szklanka gorącej wody
- opakowanie szparagów
- kieliszek dobrego czerwonego wina wytrawnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umyj mięso i usuń żyłki. Czosnek wyciśnij i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwę i czekaj aż się zarumieni. Dołóż mięso i pokrojone w drobne plasterki obrane pieczarki. Przesmaż wszystko do momentu ścięcia się mięsa, zalej winem i duś przez 10 minut.
- Do naczynia żaroodpornego wlej szklankę gorącej wody i wrzuć kostkę rosołową, zamieszaj do rozpuszczenia. Przełóż wszystko z patelni, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 30 minut.
- Umyj szparagi i przekrój na połowę. Dorzuć do potrawy i zostaw w piecu na kolejnych 7 minut.
- Wyjmij potrawę i posyp pokrojoną natką pietruszki.
Możesz podawać z:
- makaronem ryżowym (dodając makaron przesmaż wszystko raz jeszcze około 3 minuty w woku)
- ryżem
- ziemniakami
Smacznego!