Inkas
Kulinaria
PLACKI Z CUKINII ZE SZCZYPIORKIEM

13020226_10153420453811581_1131513044_n 12966624_10153420453761581_1280419540_n

Tęskniłam za Wami! Niestety mieliśmy tutaj awarię systemu, która uniemożliwiała nam dodawanie zdjęć. A wiadomo, wpis bez zdjęć, jak kawa bez mleka! Dziś na bazarku dorwałam piękny szczypiorek i postanowiłam go wykorzystać do dwóch potraw. Na początek dnia mała inspiracja. Może będziecie chcieli zjeść dziś na obiad placki z cukinii?

Składniki:
• 2 cukinie
• 2 szklanki mąki
• 4 ziemniaki
• 1 jajko
• pęczek szczypiorku
• jogurt naturalny
• 2 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• 250 g sera białego chudego ser biały
• oliwa do smażenia

 

Przygotowanie:

  • Cukinie obierz i zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Dodaj soli i odstaw na 15 minut żeby puściła soki.
  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach, dodaj mąkę, odsączoną lekko cukinię i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Dodaj jajko i przemielony w maszynce ser biały. doprawiamy.
  • Smażymy na oliwie. Dodajemy z jogurtem i szczypiorkiem.

Smacznego!!!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona