Inkas
Kulinaria
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA MARCHWIOWO-POMARAŃCZOWA

12735818_10153274299431581_494896891_n  12666287_10153274299386581_134441147_n  12722098_10153274299361581_1361814129_n

 

Mówią, że kwiecień plecień poprzeplata… U nas chyba coś się Matce Naturze pokręciło i zafundowała  nam kwiecień w lutym. W niedzielę była już wiosna, dziś środa i mamy zimę. Na szczęście możemy sobie z szalejącą pogoda poradzić inaczej. Ponieważ za oknem prószy śnieg, proponuję się rozgrzać zupą marchewkową z imbirem, pomarańczą i odrobiną kukurydzy.

Składniki:

  • 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 pomarańcza
  • korzeń imbiru (około 3-4 cm)
  • 2 kostki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • kostka „smażona cebulka”
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • ½ pęczka kolendry, drobno posiekanej lub szczypiorek
  • pieprz, sól
  • 150 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

  • Pokrojoną marchew wrzuć do garnka. Kostki bulionowe i kostkę „smażona cebulka” rozpuść w 2-2,5 litra wody, dodaj dwie łyżki masła. Zalej marchew bulionem i rozpocznij gotowanie.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy, zetrzyj na drobnej tarce skórkę z pomarańczy oraz imbir. Dodaj do gotującej się marchwi. Zagotuj wszystko do miękkości marchwi.
  • Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj (możesz zetrzeć na jednolitą masę lub zostawić kawałki marchwi – według upodobań). Dodaj sól, pieprz i śmietanę. Ponownie przełóż krem do garnka i gotuj jeszcze przez 10 minut uważając, by zupa się nie przypaliła.
  • Posieka kolendrę lub szczypiorek (kto co lubi) i posyp na talerzu.
  • Dla osób lubiących „coś chrupiącego” w zupie polecam dodanie łyżki słodkiej kukurydzy z puszki.

Smacznego!

komentarze
  • mmmm
    lut 13, 2016 (20:42)

    Cerekwicka od ciebie chyba zgapiła, bo dzisiaj pokazywali w TVP2 jak robiła zupkę z pomarańczy i marchwi :)

  • Daga
    lut 19, 2016 (17:16)

    mmmm aż ślinka cieknie, kiedyś z pewnością wypróbuję ten przepis :)

  • Iwona
    lut 24, 2016 (08:43)

    Zupka z pomarańczy. Mniam, mniam! Kiedyś jadłam jakąś włoską z pomarańczy, Ale tamta była z oliwa z oliwek i to w obfitej ilości Choć dobra, to nieco za ciężka. A ta samo zdrowie!

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona