Przyszedł sezon na szparagi. Białe, zielone, duże i małe. Znajdziemy je w każdej restauracji. Kiedyś się ich bałam, bo ugotowanie szparagów nie jest prostą sprawą. Chwila nieuwagi i zamiast chrupkiej słodyczy mamy żylaste coś. Ale co tam, próbować zawsze warto. To co zaproponuje dziś jest cudownym rozwiązaniem na lunch czy kolację. Polecam:)
Składniki:
- świeże, białe szparagi
- szynka parmeńska
- avocado
- szczypiorek
- rzeżucha
Przygotowanie:
- Obrane szparagi wrzucamy do lekko solonej wody na 8 min na stojąco
- W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy: mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy cały czas, by nie przywarł i się nie spalił.
- Wyjmujemy szparagi, owijamy szynką parmeńską. Wkładamy do naczyna żaroodpornego. Zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok 200 stopni C. Pieczemy bez przykrycia ok. 12 minut.
- Dojrzałe avocado kroimy w cieniutkie paski, dekorujemy świeżą rzeżuchą.
Danie w 25 min. Dobre, szybkie, zdrowe i ….. można nim skraść serca.