Z deserów najbardziej lubię owoce w czystej postaci, ale gdy na niedzielną herbatkę zapowiadają się goście, trzeba się troszkę bardziej postarać. Dziś przepis na torcik z malinami i jeżynami.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- kilka łyżek cukru
– lub gotowy by Dr Oetker
Poncz:
- ok. 300 ml mocnego naparu kawy
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki amaretto
Dekoracja:
- Lubier kolorowy, owoce, kolorowe kuleczki
Wykonanie:
- Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w misie miksera. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka po jednym, ciągle ubijając masę. Mąkę przesiewamy i dodajemy stopniowo do ciasta, delikatnie mieszając trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto umieszczamy w silikonowej tortownicy (średnica 22 cm) i pieczemy ok. 30-40 minut w 160 stopniach, do suchej wykałaczki. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go na podłogę z wysokości mniej niż 0,5 metra. Wstawiamy ponownie do uchylonego piekarnika, aby się całkowicie wystudził.
- Poncz warto przygotować chwilę wcześniej – zaparzamy kawę, dodajemy cukier i amaretto, chłodzimy.
- Biszkopt rozcinamy na 3 blaty.
- Przygotuj krem – śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek mascarpone, ekstrakt i cukier i jeszcze chwilę ubijaj.
- Pierwszy blat układamy na paterze i nasączmy go połową ponczu. Następnie smarujemy 1/3 kremu i układamy na niej maliny i/lub jeżyny. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności z ponczem, owocami i kremem.
- Na trzecią warstwę wylewamy kolorowy lukier (bardzo cieniutko, by nie było zbyt słodki), układamy maliny, jeżyny. Resztką kremu smarujemy bok tortu.
IMG_0774
SMACZEGO!
Śliczny ten torcik
Zapraszam również do mnie po garść ciekawych trików, które możecie wykorzystać w kuchni.