Kulinaria
TORT Z OWOCAMI LATA

Z deserów najbardziej lubię owoce w czystej postaci, ale gdy na niedzielną herbatkę zapowiadają się goście, trzeba się troszkę bardziej postarać. Dziś przepis na torcik z malinami i jeżynami.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • kilka łyżek cukru

– lub gotowy by Dr Oetker :)

Poncz:

  • ok. 300 ml mocnego naparu kawy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki amaretto

Dekoracja:

  • Lubier kolorowy, owoce, kolorowe kuleczki

Wykonanie:

  • Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w misie miksera. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka po jednym, ciągle ubijając masę. Mąkę  przesiewamy i dodajemy stopniowo do ciasta, delikatnie mieszając trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto umieszczamy w silikonowej tortownicy (średnica 22 cm) i pieczemy ok. 30-40 minut w 160 stopniach, do suchej wykałaczki. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go na podłogę z wysokości mniej niż 0,5 metra. Wstawiamy ponownie do uchylonego piekarnika, aby się całkowicie wystudził.
  • Poncz warto przygotować chwilę wcześniej – zaparzamy kawę, dodajemy cukier i amaretto, chłodzimy.
  • Biszkopt rozcinamy na 3 blaty.
  • Przygotuj krem – śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek mascarpone, ekstrakt i cukier i jeszcze chwilę ubijaj.
  • Pierwszy blat układamy na paterze i nasączmy go połową ponczu. Następnie smarujemy 1/3 kremu i układamy na niej maliny i/lub jeżyny. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności z ponczem, owocami i kremem.
  • Na trzecią warstwę wylewamy kolorowy lukier (bardzo cieniutko, by nie było zbyt słodki), układamy maliny, jeżyny. Resztką kremu smarujemy bok tortu.

IMG_0774

SMACZEGO!

komentarze
  • Anna
    sie 26, 2016 (13:21)

    Śliczny ten torcik :)
    Zapraszam również do mnie po garść ciekawych trików, które możecie wykorzystać w kuchni.

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona