Kocham sushi. Jeść, robić, patrzeć jak robią. Niemniej jednak czasem kupuję tuńczyka, by zrobić z niego prawdziwego, soczystego steka. Mniam!
Składniki:
- stek z tuńczyka
- sos sojowy
- oliwa (może być pomarańczowa)
- wiórki migdałowe
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyj rybę i przygotuj porcje. Wysmaruj sosem sojowym, odrobiną pieprzu i oliwy pomarańczowej. Posyp wiórkami migdałowymi z każdej strony.
- Do woka wlej oliwę tak, aby stek był w niej skąpany do połowy. Smaż minutę na średnim ogniu. To samo powtórz z drugiej strony.
- Osoby lubiące mniej surową rybę, polecam smażenie około 2 minut na średnim ogniu z każdej strony i zrobienie kilku otworów widelcem.
- Podawajcie z sałatką z mango i/lub ryżem.
Smacznego!
Hmmm, mniam. Uwielbiam ryby, uwielbiam migdały, to propozycja dla mnie, choć raczej w tej wersji 2 minutowej