Kulinaria
TUŃCZYK W MIGDAŁACH

12666514_10153260489026581_1504221066_n

Kocham sushi. Jeść, robić, patrzeć jak robią. Niemniej jednak czasem kupuję tuńczyka, by zrobić z niego prawdziwego, soczystego steka. Mniam!

Składniki:

  • stek z tuńczyka
  • sos sojowy
  • oliwa (może być pomarańczowa)
  • wiórki migdałowe
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Umyj rybę i przygotuj porcje. Wysmaruj sosem sojowym, odrobiną pieprzu i oliwy pomarańczowej. Posyp wiórkami migdałowymi z każdej strony.
  • Do woka wlej oliwę tak, aby stek był w niej skąpany do połowy. Smaż minutę na średnim ogniu. To samo powtórz z drugiej strony.
  • Osoby lubiące mniej surową rybę, polecam smażenie około 2 minut na średnim ogniu z każdej strony i zrobienie kilku otworów widelcem.
  • Podawajcie z sałatką z mango i/lub ryżem.

Smacznego!

komentarze
  • Iwona
    lut 24, 2016 (08:55)

    Hmmm, mniam. Uwielbiam ryby, uwielbiam migdały, to propozycja dla mnie, choć raczej w tej wersji 2 minutowej :)

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona