Biegiem biegiem… wszystko w biegu, ciągle na coś brakuje czasu, a organizm domaga się czegoś ciepłego. W dodatku pogoda daje się we znaki. Zima nadchodzi wielkimi krokami, zimówki założone, skrobaczka do szyb i rękawiczki odkurzone. Dzielę się przepisem na super pyszną, rozgrzewającą zupę, którą zrobisz szybciorem między obowiązkami.
Składniki:
- szklanka bulionu warzywnego
- filiżanka soczewicy
- 3 gotowane marchewki (te z bulionu)
- kawałek świeżego imbiru
- 10 łyżek śmietanki
- oregano (świeże zioła)
- czarny sezam
- sólo i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj bulion warzywny. Wyjmij z niego marchew, odlej szklankę.
- Ugotuj soczewicę (jedna filiżanka soczewicy na 3 filiżanki wody) – gotuj około 20 minut.
- Wlej bulion i ugotowaną soczewicę do blendera. Dodaj kawałki pokrojonego imbiru, ugotowane marchewki, śmietanę, sól i pieprz. Zblenduj (opcja zupy – aby imbir był maksymalnie rozdrobniony).
- Dodaj oregano i czarny sezam.
- Palce lizać!
Bardzo smaczna zupa z soczewicy, dzięki za przepis
Bardzo się cieszę, że smakowało!!!