Kulinaria
Zupa tajska

Kuchnia tajska jest jedną z najbardziej oryginalnych, zaskakujących i najlepszych kuchni świata.  Ja ją uwielbiam za ogromną ilość mleczka kokosowego, imbiru, limonki, aromatycznych przypraw oraz bogatą paletę kolorów na talerzu. Wbrew pozorom dania nie wymagają dużej ilości czasu oraz pracy.  Dzisiaj zapraszam na przepyszną, dosyć pikantną zupę z pieczarkami oraz krewetkami.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego (najlepiej wybrać te tłuste, z największą ilością ekstraktu kokosowego)
  • 30 dag krewetek lub mięsa kurzego
  • 20 dag pieczarek
  • świeża kolendra
  • pasta tajska (do kupienia w polskich marketach lub kuchniach świata)

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy 200 ml kokosowego i 200 ml wody.  Wrzucamy mięso lub krewetki i gotujemy około 15 min.
  • Następnie dodajemy ponownie 200 ml mleka kokosowego, pastę tajską oraz oraz obrane i pokrojone pieczarki. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min.
  • Gotową zupę podajemy ze świeżą kolendrą.

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona