Kiedy brak mi czasu na dłuższe siedzenie w kuchni, lodówka świeci pustkami a brzuchy są bardzooo głodne, wtedy sięgam po szybkie, sprawdzone a przede wszystkim sycące potrawy. Ziemniaki faszerowane to strzał w dziesiątkę. Idealne dla wegetarian ( wersja bez szynki), idealne dla dzieci (tak znowu można tutaj przemycić co nie co) i idealne na szybką, przyjacielką kolację.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- szczypiorek
- kostka sera żółtego
- kawałek szynki
Przygotowanie:
- Ziemniaki ze skórką dobrze umyj, ugotuj je w mundurkach, przekrój na połowę i wydrąż miąższ.
- Ser żółty pokrój w malutką kostkę, dodaj wydrążone ziemniaki, podsmażoną szynkę, czosnek i szczypiorek. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie z ziemniakami i piecz 10–15 minut.