Gotowane buraki i kozi ser to cudowne połączenie. O ile uwielbiam szpinak w każdej postaci, o tyle ta sałata najlepiej smakuje podana z rucolą. Jest w dodatku bardzo bogata w żelazo. Idealna na kolację! Szczególnie w taką pogodę, która nas nie rozpieszcza.
Składniki:
- 1 burak
- kawałek sera koziego
- łyżka miodu
- garść rucoli
- sos balsamiczny
- pestki granatu
Przygotowanie:
- Buraka obierz i ugotuj. Jak wystygnie pokrój w talarki lub kostkę, wrzuć do rondelka na rozgrzane masło, dodaj miód. Poduś około 5 minut.
- Tak przyrządzonego buraka ułóż w żaroodpornym naczyniu i połóż na nim plasterki sera koziego, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Gdy ser lekko stopnieje przełóż całość na rucolę, dodaj sosu balsamicznego i pestki granatu.
Smacznego!
Muszę przyznać że nigdy nie jadłam sałatki z buraczkami. Z ainspirowalas mnie, napewno ją przygotuję w najbliższym czasie
Interesujący przepis. Buraki są mega zdrowe i smaczne! Zastanawiam się czy jak mam nietolerancje na mleko krowie i jego przetwory, to mogę zaryzykować z serem kozim. Chyba czasem mogę sobie pozwolić :).
Mleko krowie to jedno, a kozie to drugie. Dwa plasterki serka koziego nie powinny zaszkodzić